Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο υπουργός Παιδείας μεταφέρει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο Υπουργείο Εργασίας και τα ιδιωτικά σχολεία στο Yπουργείο Eμπορίου!

Με εγκύκλιο – μνημείο εξυπηρέτησης συμφερόντων, έπειτα από απευθείας εντολή του αδελφού του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Σαμαρά, ο Υπουργός Παιδείας μεταφέρει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο Υπουργείο Εργασίας και τα ιδιωτικά σχολεία στο Υπουργείο Εμπορίου. Με τον τρόπο αυτό οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί εντάσσονται επί της ουσίας στο μνημονιακό εργατικό δίκαιο (την απόφαση της ΠΥΣ 6/2012). Το αίτημα αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι είχε καταθέσει για πρώτη φορά στο ΚΥΣΔΕ το Κολλέγιο Αθηνών (του οποίου προεδρεύει ο Αλέξανδρος Σαμαράς) τον Οκτώβριο του 2012 (συνημμένο 1). Με την εγκύκλιο αυτή του Υπουργείου Παιδείας χαρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους σχολάρχες, διότι μειώνεται δραματικά το ποσό των αποζημιώσεων και ανοίγει ο δρόμος για ελεύθερες απολύσεις χωρίς κανένα έλεγχο της πολιτείας που θα δώσει τη δυνατότητα στους σχολάρχες να διώξουν τους παλιούς και ακριβούς εκπαιδευτικούς για ψίχουλα, προσλαμβάνοντας νέους με 700 ευρώ. Μετά από την προχθεσινή εκχώρηση σε ιδιωτικούς ομίλους του πιο σημαντικού κομματιού της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης, ο κ. Αρβανιτόπουλος ολοκληρώνει το χρυσοφόρο deal για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης εις βάρος μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, εις βάρος δηλαδή ολόκληρης της κοινωνίας.

Δεν είναι όμως μόνο οικονομικοί οι λόγοι έκδοσης της εγκυκλίου. Ήταν μια βαθιά πολιτική πράξη που στοχεύει στη φίμωση των «ενοχλητικών» εκπροσώπων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τις τελευταίες εβδομάδες η ΟΙΕΛΕ έχει προβεί σε αποκαλύψεις για ιδιωτικά σχολεία που παραβιάζουν την εκπαιδευτική νομοθεσία, εκδίδοντας πλαστούς τίτλους σπουδών και λειτουργώντας παράνομα. Όμως τις τελευταίες ημέρες οι παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας φαίνεται ότι άγγιξαν τις πιο ευαίσθητες χορδές των κυβερνώντων. Η ΟΙΕΛΕ με χθεσινό δελτίο τύπου της αποκάλυπτε τις λεπτομέρειες της εκχώρησης μεγάλου τμήματος της δημόσιας τεχνικής εκπαίδευσης σε επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω της κατάργησης των πιο σημαντικών ειδικοτήτων που πλέον θα παρέχονται μόνο από ιδιώτες (συνημμένο 2)! Και το πιο σημαντικό: Με σημερινό έγγραφό της προς τον Υπουργό Παιδείας (συνημμένο 3) η ΟΙΕΛΕ ζητά να γίνει άμεσα οικονομικός  έλεγχος στα ισότιμα προς τα δημόσια ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 2, παρ. 3 του ν. 682/77, διότι με την πρόσφατη αλλαγή της Υπουργικής Απόφασης (συνημμένο 4) για την εφαρμογή της αύξησης του ωραρίου των ιδιωτικών εκπαιδευτικών χαρίζονται στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων περισσότερα από 14 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ιδιαίτερα ευνοημένοι από την αλλαγή της απόφασης (θυμίζουμε ότι το κείμενο άλλαξε κυριολεκτικά επί του πιεστηρίου, μέσα στο Εθνικό Τυπογραφείο, μετά από πιέσεις ισχυρών παραγόντων) είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων σχολείων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται τα ισότιμα (το Κολλέγιο Αθηνών στο οποίο προεδρεύει ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς και τα σχολεία της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας του πρώην Υπουργού κ. Μπαμπινιώτη), οι οποίοι προέβησαν σε σημαντικές μειώσεις των αποδοχών των εκπαιδευτικών τους, επικαλούμενοι «οικονομικές δυσκολίες». Γίνεται προφανές ποιος ενοχλήθηκε περισσότερο από τις παρεμβάσεις της ΟΙΕΛΕ και ποιος πίεσε για να υπογραφεί η κατάπτυστη αυτή εγκύκλιος που μετά από τα 30 εκατομμύρια ευρώ λόγω Ενιαίου Μισθολογίου, τα 14 εκατομμύρια ευρώ λόγω της αύξησης του ωραρίου χαρίζει πλέον δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους σχολάρχες, κυρίως αυτούς των μεγάλων ιδιωτικών σχολείων που θα κερδίσουν πρωτοφανή ποσά από τη μείωση των αποζημιώσεων. Ο Υπουργός Παιδείας κρατούσε κλειδωμένη στο γραφείο του την εγκύκλιο-ωρολογιακή βόμβα και την απασφαλίζει πλέον τώρα που θίγονται οι «ημέτεροι» και οι «κολλητοί» της εξουσίας.

Επειδή τόσο με την προχθεσινή του απόφαση να εκχωρήσει τμήμα της δημόσιας εκπαίδευσης σε ιδιώτες όσο και με τη σημερινή εγκύκλιο με την οποια χαριζει  εκατομμύρια στους σχολάρχες ο Υπουργός Παιδείας απέδειξε ότι το μόνο που εξυπηρετεί είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι το δημόσιο συμφέρον, η Ομοσπονδία μας ζητά από τον πρωθυπουργό και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης την άμεση απομάκρυνσή του από τη θέση του, διότι η παρουσία του προκαλεί κίνδυνο στο κοινωνικό αγαθό της Παιδείας.


Πηγή: ΟΙΕΛΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα επώνυμα σχόλια έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιευτούν...